Wszyscy znamy bardzo dobrze nasze tradycyjne potrawy na Święta  i Wigilię Bożego Narodzenia. Karp smażony, uszka z grzybami, barszczyk czerwony i inne. Nie mają dla nas tajemnic. Najwyższa pora zapoznać się z potrawami jakie goszczą na stołach w innych krajach, u naszych sąsiadów.

Włochy

W Wigilię na stole pojawiają się dania postne oparte na rybach i owocach morza na przykład: spaghetti z małżami .Dla Włochów najważniejszym dniem Świątecznym jest jednak 25 grudnia, wówczas to włosi spotykają się w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole. Dobór dań zależy jednak od regionu. Podstawowym daniem jest zawsze wielka sztuka pieczonego mięsa na przykład  : indyk z pieczonymi ziemniakami . Na południu serwowana jest lasagne z mięsem i sosem pomidorowym i kilkoma rodzajami serów, zapiekanki z cannelloni faszerowanym mięsem oraz zupa z porami i ziemniakami. Natomiast na północy kraju są podawane tortellini w rosole oraz dania faszerowane mięsem i jarzynami. Ciasto dla Włocha jest jedno najważniejsze Panettone. To rodzaj babki pieczonej z rodzynkami. Przed świętami są sprzedawane ogromne ilości tych ciast, które są pakowane w piękne ozdobne opakowania.

Portugalia

W Portugalii nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez dorsza. Podstawą Wigilli jest bacalhau de consoada. Filety z dorsza gotowane są, ale najpierw moczą się przez dwa dni, aby pozbyć się z nich soli. Podawane są z gotowaną kapustą , ziemniakami oraz marchwią i brokułami. Pierwszy dzień świąt to głównie kurczak lub indyk nadziewany rodzynkami, migdałami oraz kasztanami. Podawane są też wieprzowe kiełbaski chourico i gotowana kaszanka. Nieodłącznym elementem świątecznego stołu jest bolo de rei czyli "królewskie ciasto". Ciasto ma kształt korony ,a w jego wnętrzu ukryte jest ziarno bobu. Ten, kto je znajdzie ma zagwarantowane szczęście w nadchodzącym roku. Kiedyś bolo de rei jedzono podczas Święta Trzech Króli, obecnie jednak spożywa się je w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Hiszpania

Menu jest urozmaicone .Tutaj kolację zaczynamy od przystawek: suszona szynka jamon, owoce morza serwowane na zimno oraz pasztety. Następnie na stół serwowany jest rosół consomme, następnie ryby i mięsa. W Andaluzji podają indyka a w La Mancha pieczoną jagnięcinę. Hiszpanie zamiast opłatkiem łamią się turron czyli rodzajem nugatu z orzechami i miodem. Podawane jest też ciasto Roscon de Reyes „ ciasto Trzech Króli” w którym zapieka się jakiś drobny upominek.

Francja

Najważniejszy tutaj jest pierwszy dzień Świąt. Na stołach lądują owoce morza: ostrygi, krewetki czy langusty, pasztet z gęsich lub kaczych wątróbek, pieczony indyk oraz perliczka faszerowane kasztanami i truflami. Boże Narodzenie nie może obyć się też bez ciasta buche de noel, które sporządza się z kremu maślanego o różnych smakach, waniliowym, kawowym lub orzechowymi oraz ciasta biszkoptowego ,które jest zwijane w roladę. Ciasto bardzo często jest ozdabiane figurkami i  postaciami biblijnymi.

Anglia

Tradycyjnym daniem świątecznym w Anglii jest indyk faszerowany cebulowo- szałwiowym farszem albo farszem z pieczonych ziemniaków, kasztanów mielonych i brukselki. W tym samym naczyniu pieczone są małe kiełbaski zawinięte w plasterki boczku, które lądują na półmisku razem z indykiem na stół. Na deser serwowany jest pudding. Tradycja nakazuje aby składał się z 13 składników. Symbolizuje to Jezusa i 12 apostołów. Są to mąka, łój wołowy, migdały, trzy rodzaje rodzynek, bułka tarta, cukier, jajka, rum, utarta marchewka, kandyzowane czereśnie i sok z cytryny. Przygotowywanie go zajmuje do 3 miesięcy. Podawany jest z polewą z brandy.

Norwegia

Kolację Wigilijną zaczynają Norwegowie od gęstej zupy mlecznej podawanej z cynamonem i suszoną wędliną czyli rommegrot.  Później na stołach znajdują swoje miejsce dania rybne i mięsne. Podstawa to ribbe- tłuste żeberka wieprzowe podawane z ziemniakami oraz kwaśną kapustą. Podobnie też jak w innych krajach podawany jest w Boże Narodzenie faszerowany indyk. Z ryb to gotowany dorsz oraz lutefisk czyli sztokwisz (suszona ryba która jest moczona w ługu sodowym z wodą a następnie gotowana). Tradycja też nakazuje aby na stole znalazło się siedem rodzajów ciasteczek, jednym z nich ma być pepperkake czyli ludzik z piernika. Wszystkie muszą być pieczone w domu.

Niemcy

Prawdziwe Święta tutaj zaczynają się 25 grudnia.  Na stołach mamy sałatkę ziemniaczaną, potrawy z kapusty kiszonej oraz różne rodzaje kiełbas. Ulubionym daniem u naszych sąsiadów jest pieczona gęś. Główne ciasto to strucla drożdżowa z dużą ilością bakalii, oraz obowiązkowe Pfefferkuchen czyli pierniczki.

Austria

Na kilka tygodni przed Świętami okoliczne miasta i wioski stają się bajkowymi krainami, połyskującymi kolorowymi lampkami i pachnące choinkami, piernikiem oraz grzanym winem. W zależności od regionu w Austrii, obowiązują różne tradycje co do potraw. U Wiedeńczyka na stole króluje karp a w Karyntii pieczona kaczka. Tutaj również podawane są pierniczki, gorące kasztany i pieczone migdały oraz grzane wino. Bardzo ważne jest też ciasto składające się z mąki, mleka, masła, soli oraz wody.

Czechy

W Wigilię Czesi odwiedzają groby swoich bliskich i ozdabiają wieńcami, kwiatami oraz koszyczkami ze specjalnymi bożonarodzeniowymi ciasteczkami. Nasi południowi sąsiedzi zasiadają w Wigilie do obowiązkowej zupy rybnej i smażonego karpia z sałatką ziemniaczaną. Na deser podawane są kruche ciasteczka pieczone przez Panią domu.

Słowacja

W Wigilię od rana kobiety przygotowują potrawy wigilijne, mężczyźni i dzieci ubierają choinkę. Gdy na niebie ukaże się pierwsza gwiazdka, rodzina zasiada do Wieczerzy Wigilijnej, składającej się z dwunastu dań. W nawiązaniu do tradycji ludowej podczas wieczerzy wigilijnej spożywa się potrawy mączne, z roślin strączkowych, owoców, kapusty. Często podawany jest mak i czosnek. Na stole wigilijnym gości ryba, zupa z kwaśnej kapusty oraz opłatek - smarowany miodem i posypany siekanym czosnkiem. Znajdziemy tu również wypieki w postaci strucli z makiem i orzechami, drożdżowe kuleczki zalane ciepłym mlekiem i posypane makiem oraz przekładaniec z ciasta drożdżowego i różnych słodkich mas. Opłatek jest inny niż w Polsce - okrągły i jasnobrązowy. Spożywa się go razem z miodem - symbolem słodkiego życia i czosnkiem - symbolem zdrowia.

Wkrótce Święta! Jedno jest pewne, czy spędzamy je w Austrii czy Czechach, czy dalekiej Portugalii, spędzimy je w gronie rodzinnym, w mistycznej atmosferze, jedynej takiej w roku.

Maria Śmigielska

Ta strona używa plików Cookies. Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej!
2012 - 2022. Wszystkie prawa zastrzeżone Niepubliczne Przedszkole "Jarzębinka". Wykonanie: seewip