Najbardziej znane danie Japonii stało się jej kulinarnym symbolem. Połączenie ryżu z surową bądź wędzoną rybą i wodorostami daje wrażenie odmienne od smaków Zachodu. Mimo to jest coraz bardziej popularniejsze: dietetycy chwalą jego wartości zdrowotne , smakoszy porywa finezją i oryginalnością.

Na początku były ryby – pożywienie numer jeden mieszkańców  japońskich wysp i wysepek. Solono je i marynowano, jedzono zaś po przyprawieniu na kwaśno. Z czasem zaczęto przekładać  ryżem. Ten sposób konserwowania ryb znany był także w Chinach. Surowe filety układano w beczkach, przekładając warstwami ugotowanego ryżu. Po kilkumiesięcznej fermentacji ryż odrzucano , a ryba zyskiwała pożądane wartości smakowe. Taki sposób konserwowania jest znany w Japonii i dzisiaj. Z czasem ryż zastąpiono octem ryżowym , co zapobiegało wyrzucaniu cennego zboża. Teraz można go było gotować oddzielnie i jeść wraz z marynowaną rybą. Ryż przyprawiano mieszanką  octu ryżowego, cukru i soli , aby nadać mu smak zbliżony do fermentowanego.

Taką potrawę skomponowaną z gotowanego i przyprawionego ryżu, uformowanego w kulkę i połączonego z rybą lub krewetkami, zaczęto podawać  w epoce Edo , około XVIII wieku . W połowie XIX w. sushi  stało się daniem powszechnym i tańszym. Wymyślono owijanie ryżowych kulek płatami namoczonych wodorostów, a także łączenie ich ze smażonym tofu. 

Za twórcę współczesnego sushi uważany jest Yohei Hanaya, tokijski restaurator z początku XIX wieku. Przynosił on na targ świeże ryby w lodzie, układał je na kulkach ryżu i oferował wraz z herbatą w przenośnym barze zwanym  yatai. Znalazł wielu naśladowców, a sushi stało się japońskim  fast foodem.  

Szybko zauważono , że kulki ryżu można formować  na różne sposoby. Ich wygląd ma oryginalne wartości estetyczne w zależności od staranności i specyfiki wykończenia. Jak  każdej potrawie japońskiej , także sushi zaczęto nadawać specjalną symbolikę. Składniki można było łączyć na różne sposoby, zgodnie z porą roku. Gotowe kęsy zaś podawać tak , aby utworzyły kompozycję cieszącą umysł i wprowadzającą w odpowiedni nastrój. Sposoby podania akcentowały umiar, szlachetną ascezę, wysmakowaną kompozycję uwzględniającą dwie strony estetyki japońskiej- zamiłowanie do pustki oraz do asymetrii. Obecnie każdy region ma swoją odmianę sushi, a  każda  z nich zawiera lokalny akcent smakowy. Produkty muszą być zawsze świeże , najlepiej gdy potrawa jest przyrządzana na oczach gości. Sushi w pełni odpowiada japońskiej filozofii jedzenia, która  ceni  czysty smak potraw. Istotne jest to, aby nie mieszać smaków i nie przyprawiać dania zbyt mocno, tak aby zachowało naturalny smak głównego składnika. Jednocześnie cieszy oczy jedzącego specjalnie dla niego przygotowaną kompozycję.  

Na świecie powstaje coraz więcej barów i restauracji, w których można spróbować japońskiego smakołyku. Sushi jemy pałeczkami ,nigdy zaś widelcem. Kolorowe porcje potrawy są  dodatkowo  ozdabiane liśćmi oryginalnych japońskich roślin, ozdobami wycinanymi z liści bambusa , plastrami z kłącza lotosu. Na stole obok talerza z artystycznie ułożoną potrawą przed każdym stawia się miseczki z sosem shoyu, zielonym japońskim chrzanem wasabi oraz plasterkami  marynowanego imbiru beni-shoga.

Jak jeść sushi? Pałeczkami  chwyta się ryzową kulkę, górną stronę- tę  np.z płatkiem ryby- macza się w miseczce z sosem sojowym, który nie powinien dotknąć ryżu. Przygotowaną porcję wkłada się do ust, obracając tak , aby ryż znalazł się na spodzie. Kolejne porcje przegryza się płatkami marynowanego  imbiru, którego świeżość przywraca właściwy smak. Podczas uczty można popijać też herbatę.

Podaję przepis na wykonane sushi w moim domu:

Rolki sushi z wędzonym łososiem- (tekka-maki-sushi)

3 arkusze prażonych wodorostów yaki-nori , miseczka wody z dodatkiem 1 łyżki octu ryżowego, 3 szklanki przygotowanego ryżu do sushi, 1 łyżka wasabi, 200 g fileta z wędzonego łososia, 2 łyżki marynowanego imbiru, ¼ szklanki sosu sojowego

1. Złóż arkusz yaki-nori na pół, rozetnij wzdłuż  zagięcia. Ułóż połowę arkusza na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu.

2. Zwilż palce w wodzie z octem. Nabierz ok.1/2 szklanki ryżu, uformuj prostokąt i ułóż na środku  yaki-nori

3. Ponownie zwilż palce, równomiernie rozprowadź ryż na powierzchni wodorostu, zastawiając 2- centymetrowy pas przeciwległej krawędzi. Uformuj kopczyk z ryżu przy pustym pasie.

4. Rozprowadź  palcem odrobinę wasabi na środku ryżu, tworząc pasek.

5. Ułóż plastry łososia na środku ryżu , w jednej linii z wasabi.

6. Roluj matę tak, aby  yoki-nori owinęło się wokół ryżu i nadzienia. Ściśnij ją lekko tak , aby przybrała kwadratowy kształt.

7. Odwiń matę, połóż rolkę sushi na desce złączeniem do dołu. Przekrój rolkę na pół. Połówki ułóż obok siebie, tak aby stykały się jednym bokiem, i pokrój obie jednocześnie na trzy części.

8. Powtórz czynności z pozostałymi połówkami arkuszy yaki-nori. Danie podawaj z łososiem, wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym. Każdy dodatek serwuj oddzielnie.

Sushi
Sushi

A wygląda to tak jak na załączonym zdjęciu - sushi wykonane własnoręcznie w moim domu.

Smacznego! Maria Śmigielska

 

Ta strona używa plików Cookies. Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej!
2012 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone Niepubliczne Przedszkole "Jarzębinka". Wykonanie: seewip