To co nazywamy cynamonem jest korą młodych gałązek drzewek cynamonowych uprawianych dziś głównie na Cejlonie. Cynamon jest ulubioną przyprawą do pierników, korzennych ciasteczek, słodkich potraw z ryżu i niektórych kompotów (np. ze śliwek i gruszek).Ma oprócz pięknego aromatu również i pewne własności lecznicze. W kuchni chińskiej zdecydowana większość przepisów zaleca dodatek cynamonu do potraw mięsnych, drobiu i ryb.

Handlarze przypraw utrzymywali (dawno ,dawno temu, ma się rozumieć ), że w krajach Arabii żyją rzadkie ptaki, które z cynamonu budują gniazda. Komu udało się zdobyć takie gniazdo, mógł rozłożyć je na laski i sprzedać, co zapewniało dostatek na resztę życia, bo cynamon był wart swojej wagi w złocie. Wg. legendy ptaki tak dzielnie broniły swoich gniazd, że poszukiwacze cynamonu musieli je zabijać. Było ich coraz mniej i właśnie dlatego wciąż drożał. W tę krwawą historię marketingową wierzono święcie jeszcze w XIX wieku. I choć wiemy, że nie ma w niej ani krzty prawdy, zapach cynamonu wciąż przywodzi na myśl dalekie podróże i tajemnicze kraje…

Cynamon kusi nie tylko smakiem i zapachem ale również całą paletą pięknych barw- od ciemnych beżów, przez rudości, do ciepłych brązów.

W dzisiejszym spotkaniu polecam:

Ciasto jabłkowo- cynamonowe

Na podwieczorek , idealne do kawy, jeszcze lepsze do mocnej herbaty. No i te orzechy…!

1 kg kwaśnych jabłek, 1/8 l rumu, 20dag masła, 20dag cukru, 4 jajka, 20dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki kakao, 12-15dag orzechów włoskich, 10dag gorzkiej czekolady lub polewy czekoladowej.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, polać rumem. Masło utrzeć z cukrem, a gdy powstanie puszysta masa, kolejno dodawać jajka nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao, delikatnie połącz z masą maślaną. Dodać posiekane orzechy oraz osaczone jabłka i jeszcze raz wymieszać. Wlać ciasto do nasmarowanej tortownicy masłem, piec ok. 45 min w temp. 180stopni.Po upieczeniu wierzch udekorować polewą czekoladową-można zrobić kratkę.

Cynamonowy tort Karlsbadzki

Ciasto dla cierpliwych, bo najlepiej smakuje w dzień lub dwa po przygotowaniu. Idealne do kawy, zwłaszcza białej.

30dag masła, 30dag cukru pudru, 6 żółtek, 10dag gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki cynamonu, 10dag maki, ½ torebki proszku do pieczenia, 6 białek, 30dag mielonych migdałów, 25 dag konfitury morelowej, 15 dag mlecznej czekolady

Posiekać gorzką czekoladę Migdały uprażyć na suchej patelni. Ostudzić, połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno żółtka, przesypując je cynamonem, potem gorzką czekoladę i migdały z mąką. Na koniec połącz ciasto z ubitymi białkami. Tortownicę wyłożyć pergaminem, napełnić ciastem, piec godzinę w temp. 180stopni.Po wyjęciu z formy, ostudzić, posmarować podgrzaną konfiturą. Wierzch i boki posypać grubymi wiórkami mlecznej czekolady.

 

Smacznego !

Maria Śmigielska

Ta strona używa plików Cookies. Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej!
2012 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone Niepubliczne Przedszkole "Jarzębinka". Wykonanie: seewip