Pizza narodziła się w Neapolu. Nie wiadomo jednak, kto po raz pierwszy wyczarował pizze i czy było to dzieło jednego człowieka. Wg, najróżniejszych opinii twórcą pizzy był cały lud neapolitański, który wymieniał doświadczenia między sobą doskonaląc z czasem ów produkt tak, że pizza uznawana jest za znaczący wytwór gastronomicznej genialności ludowej. Znana była już w XVw. Dzisiaj istnieje około 50 różnych gatunków pizzy, które można skosztować w pizzeriach całego świata. Puryści uznają jedynie niektóre jej gatunki. Najważniejsza to „Pizza – Base”, pizza podstawowa przyrządzona jedynie z olejem i pomidorami. Tylko w drodze wyjątku można tolerować kilka filetów anchois. Za tradycyjne uważa się także przepisy podstawowe: z czosnkiem, olejem i pomidorami; olejem, pomidorami i serem; z grzybami, olejem i pomidorami. Istnieje jeszcze jedna bardzo znana pizza podstawowa, której datę narodzin można dokładnie określić. Powstała latem 1889r. Nawet przypadkowy gość pizzerni zna z pewnością sławną pizze „Margherite ” z olejem, pomidorami, serem mozzarella, bazylią i oregano. Owego roku z okazji wizyty włoskiej pary królewskiej Umberto I – go i królowej Margherity von Savoyen, w Neapolu sławny „Pizzaido” Raffaele Esposito wykreował na ich cześć nową pizze. W oparciu o włoskie barwy narodowe tzw. Tricolore użył białego sera mozzarella, czerwonych pomidorów oraz zielonej bazylii. Królewscy goście byli zachwyceni tak wielką miłością do ojczyzny i rozkoszą podniebienia, że królowa zaakceptowała podaną potrawę. Od tej chwili „Don Raffaele” mógł w swej pizzeri oferować nową potrawę - „pizze Margherite”

Pizza – stworzona jako spartańska potrawa (mąka, woda, olej, pomidory, ser) jest w rzeczywistości biorąc pod uwagę wartości odżywcze potrawą doskonałą. Ciasto zawiera węglowodany oraz białko, olej odpowiednia ilość tłuszczu roślinnego, pomidory zaś bogate są w witaminy i sole mineralne a ser dostarcza protein. Błonnik pomaga w prawidłowym trawieniu natomiast zawartość kalorii zależna jest prawie wyłącznie, od ilości i rodzaju składników pokrywających ciasto. Samo ciasto zawiera mało kalorii.

Przyrządzenie pizzy jest bardzo proste. Najwspanialsze – mimo jednolitej receptury na ciasto – jest to, że istnieją różnorodne możliwości tworzenia formy i składników: lekkie, łagodne lub ostre, jako okrąg, prostokąt. Fantazja pobudza do eksperymentowania, aż wykreują Państwo swój ulubiony kształt i smak pizzy. Przy tym uzyskają Państwo smaczną, nadająca się na wiele okazji potrawę, która wywołuje wiele radości. Pizze należy spożywać na gorąco.

Ciasto na pizze (4 porcje)

Składniki:

400g mąki pszennej, 250g nie gazowanej wody mineralnej, 20g drożdży, 4łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, 1/2 łyż. cukru pudru .

 

Mąkę wysypać na stolnice tworząc stożek z wgłębieniem, do którego wlać rozmieszane w odrobinie wody drożdże i cukier. Mieszać ciasto dodając wodę i oliwę. Ciasto musi stać się b. miękkie i powinno kleić się do palców. Dodać sól. Ciasto zagniatać przez około 10mi.tworząc kulę. Następnie naciąć u góry w kształcie krzyża aby ułatwić wyrastanie. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Przykryć wilgotną ściereczką żeby nie stwardniało.

Przykładowe dodatki do pizzy

 Pomidory, ser mozzarella, oliwki (zielone i czarne), bazylia i oregano

 Pomidory, papryka kolorowa, kapary, czarne oliwki, filety anchois i parmezan

 Pieczarki, pomidory, czosnek, i cebula

 Pomidory, szpinak, tarty parmezan, czosnek, gałka muszkatołowa

 Pomidory, tuńczyk, papryka kolorowa i bazylia

 Pomidory, cebula, boczek, czosnek i oregano

 

Życzę smacznego! Maria Śmigielska

Ta strona używa plików Cookies. Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej!
2012 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone Niepubliczne Przedszkole "Jarzębinka". Wykonanie: seewip