Żaden owoc nie ma tak starej tradycji, a zarazem tak na samym początki kariery „zaszarganej „opinii jak jabłko. Przez nie Adam i Ewa utracili raj, jabłoń była jedynym drzewem o owocach zakazanych w rajskim sadzie. Zakazany owoc, jak głosi legenda, utkwił Adamowi w gardle, zaczem ten , tracąc raj, zyskał…”jabłko Adama”, czyli grdyką, która u wielu mężczyzn jest bardzo wyrażna.

W mitologii greckiej tez nie obyło się bez jabłka. Oto Eris, bogini niezgody, rzuciła złote jabłko z napisem „dla najpiękniejszej” na weselu, na którym było wiele ślicznych bogiń. Naturalnie , boginie bardzo się o to jabłko pokłóciły, szczególnie trzy z nich. Spór – jak wiadomo- rozstrzygnął przystojny Parys, ofiarując jabłko i tytuł najpiękniejszych z pięknych-Afrodycie. Za to ona pomogła mu zdobyć żonę Menelausa, piękną Helenę. A to stało się powodem wojny trojańskiej, ta wojna zaś natchnęła Homera do napisania najwspanialszej w dziejach epopei „Iliady” Oto, co potrafi spowodować jedno jabłko. Czy jest na świecie owoc z bujniejszą przeszłością?

Dziś nikt nie jada owoców rajskiej jabłoni, bo są malutkie, cierpkie , za to na rajskiej jako na podkładce szczepi się od lat odmiany szlachetne. Każdy kraj ma swoje , wybrane z 10 000 odmian istniejących na świecie, a powstałych z 20 gatunków dzikich jabłoni. W Polsce ze względu na klimat dobór obejmuje około 30 odmian .

Z wielu względów najcenniejsze w jabłku są … ścianki komórek i blaszki gniazd nasiennych. W nich bowiem znajdują się związki pektynowe, które powodują ścinanie się masy jabłecznej w żel czyli galaretkę. A to, jak wie każda gospodyni , daje niezliczone możliwości kompozycji kulinarnych i przetwórczych.

Ale jeszcze ważniejsze od tego jest znaczenie zdrowotne jabłkowych pektyn. Usuwają nie strawione resztki pokarmowe, wchłaniają skutki nieprawidłowych fermentacji, regulują sprawy flory bakteryjnej, a także działają neutralizująco na substancje toksyczne. Ostatnio chwała jabłkowych pektyn znowu wzrosła. Otóż rozpuszczają one także cholesterol.

Jabłka regulują żołądek, to znaczy ułatwiają regularność wypróżnień, co jest bardzo ważne dla każdego, a szczególnie dla matek w ciąży, osób starszych .

Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, Myte, jadane ze skórką, w skład której wchodzi wapń i krzem, działają korzystnie na włosy i paznokcie. Ich pektyna „odświeża krew”, dając piękną cerę. Jedną z najważniejszych zasad racjonalnej kosmetyki jest jadanie przed snem jednego jabłka.

Jabłka poleca się także w kuracjach odchudzających- sycą nie tucząc, dają bowiem od 30 do 50 kalorii w 100 gramach. Różnica zależy od ilości zawartego w nich cukru.

Obok grejpfruta jabłko jest uważane za najlepszego przyjaciela serca, jako że działa niezwykle wzmacniająco na jego miesień.

Bez wielkiej przesady można powiedzieć, że jabłka u nas jada się cały okrągły rok „na surowo”. I tak jest najzdrowiej. Znakomicie jabłka nadają się w domowych pieczonych ciastach . Napewno każda z pań piekących ciasta ma niejeden przepis na ciasta z jabłkami, ja polecam „ sękaczek z jabłkami.”

Ciasto : 35 dkg mąki, 1 margaryna, 12 dkg cukru, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zarobić kruche ciasto , upiec 3 placki. Piec w temp.200-220 st aż placki się zrumienią.

Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 czerwone galaretki.

Jabłka utrzeć i smażyć 10 min, dodać galaretki w proszku , dobrze wymieszać, smażyć aż galaretka się rozpuści.

Masa orzechowa: 20 dkg posiekanych orzechów, 10dkg cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki miodu, 15 dkg masła .

Wszystkie składniki wymieszać, zagotować.

 

Masy dobrze ostudzić. 2-gi placek przełożyć masą jabłkową, a na 3-ci wylać masę orzechową.

Maria Śmigielska

Ta strona używa plików Cookies. Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej!
2012 - 2022. Wszystkie prawa zastrzeżone Niepubliczne Przedszkole "Jarzębinka". Wykonanie: seewip